Villa dei Cipressi

“Villa Sparici Landini” or “Villa dei Cipressi”, formerly “Angheben”, it is an historical heritage, listed as “Venetian Villas’”.

Historical References

The Villa is a building probably older but finished as it is in the classic 19thcentury style; built on the top of Sona Village, in an enviable position, with a breathless view of the whole Verona Valley. The Villa can be seen from the Village, in his regular structure, painted in Verona traditional colors: red and gold. At the entrance of the villa, a wide hall leads to the various reception rooms of the house and the monumental staircase to upper floors. In conformity with traditional Venetian building techniques.
The villa is, between blossoming gardens, in an enviable position, at the beginning of a ridge of cypress in a long double line that spaces out from east to west. These cypress were planted after the 1848 battles on these hills in honour of the Austrian army officers that had died during the war: and, not by chance, they end in front of an enormous artefact cairn, not modelled by nature: “Montecorno” (horn hill).
The Villa reveals of having been of strategic importance, considering the top position where has been built. Residuals of brickwork, found under the wine cellar, possibly dating back to a defensive wall built by the Scaligeri family in the 13th century, as an advanced defense to the city, certainly corroborated the most logical hypothesis. It wouldn’t be amiss to think that even the bastion on which the property stands and that runs through the valley, was not natural but rather built by man as an ancient defense of Verona.  The evidence is more than one: there are relics of walls and tunnels for long stretches inside the hill. A few decades before Austrian authorities had built a long tunnel in the hill, but parts of its walls show some characteristics that let think of a pre-existing construction, dating back to the Scaligeri times, that the Austrian simply enlarged.
Austrians used the Villa as a strategic observation post; in 1866, at the time of the Third War of Independence the head of their army, archduke Albert, chose this hill and its villa as his headquarters.
In the west side of the Montecorno hill, in the late autumn of 1868 the excavation work for the plantation of a big vineyard brought to light the signs of a bronze age village, the first human settlement on the premises, with materials examples of prehistoric life such as arrow tips, loom weights, brooches and vases.

From 1891 and for some decades the Sona hill, thanks to its height, was also home of the traditional Epiphany bonfires, so tall that they could be seen from Verona, causing great amazement.

From the book: “Venetian’ Villas: Verona Province”

Marsilio Regional Institute of Venetian’ Villas (Istituto Regionale per le Ville Venete Marsilio)

Only Italian Version Available

Decentrata rispetto al contesto urbano di Sona, villa Sparici Landini, Angheben, detta “dei Cipressi”, gode di uno splendido panorama dell’intorno.

Costruita alla fine del XIX secolo essa si compone di un unico monolitico volume che si eleva per un’altezza di tre piani. La fascia basamentale lapidea, che coincide con il piano terra, circonda l’edificio per tre dei quattro lati, mentre altre fasce marcapiano in pietra corrono per tutto lo sviluppo del fabbricato. In pietra risulta essere anche il cornicione di gronda protetto dal profondo aggetto della falda di copertura, nonché i cantonali che definiscono i quattro spigoli e che, in coincidenza con i lati maggiori dell’edificio, raddoppiano delimitando una sorta di torrette angolari. Infine, anche tutte le aperture del piano nobile risultano sormontate da cimase lapidee modanate.

La forometria delle facciate si presenta regolare in tutti e quattro i lati: i prospetti nord e sud risultano tripartiti da sette assi di aperture a profilo architravato, disposte simmetricamente rispetto all’asse centrale, i lati minori ospitano invece quattro assi di aperture dalle medesime caratteristiche.

A protezione dell’ingresso principale è collocata una pensilina degli anni venti la cui struttura portante in ferro battuto ricorda le forme dello stile liberty.

Una grande veranda arricchisce invece uno dei lati minori della villa, essa risulta aggettante rispetto al filo della facciata e comunica con l’esterno attraverso un’ampia porta-finestra. Dalla veranda è possibile apprezzare la splendida cornice naturale in cui è immersa la villa, cornice il cui valore è tutelato dal vincolo imposto dalla legge n.1497 del 1939.

La villa, che si raggiunge percorrendo un lungo viale di cipressi, appartiene ad un complesso composto da altri immobili, tra cui una colombara, collocati nell’immediato intorno del corpo padronale. L’immobile è stato oggetto di restauro tra il 1963 e il 1964 ed è riconosciuto come oggetto di valore storico-artistico dalla legge n.1089 del 1939; attualmente versa in buono stato di manutenzione.

Ville venete: la Provincia di Verona
(Istituto regionale per le ville venete Marsilio)
Collana diretta da: Antonio Padovan
A cura di: Stefania Ferrari
Responsabilità scientifica: Sergio Prati Maffei, Angelo Grella
Saggio introduttivo: Ruggero Boschi
Coordinamento: Maurizio Gasparin
Prima edizione: Giugno 2003
Page: 535

Villa dei Cipressi

The Location

villa_sparici_landini_location

Our territory is part of Garda Lake Morainic amphitheater, composed of a succession of horseshoe shaped hills, not taller than 210 meters (above the sea level). These hills are formed of incoherent materials, erosive and permeable, pebbles and gravel deposited by glaciations and streams in the last million years.

Address

Via Montecorno, 10 - 37060 Sona (Verona), Italy

(t) +39 045 8240 466
(m) +39 347 1853 881

info@villadeicipressi.com